Версія для друку
Понеділок, 22 травня 2017 00:00

Кафедральний собор відзначив престольне свято

22 травня головний храм Уманської єпархії відзначив своє престольне свято. Збудований на місці старого дерев’яного Миколаївського храму, який згорів на початку ХІХ ст., Свято-Миколаївський собор на сьогоднішній день є найстарішим православним храмом в Умані. Щороку на день преставлення святителя Мирлікійського Миколая та в день перенесення мощів святого з Мир Лікійських до Барі священнослужителі та парафіяни собору звершують урочисте богослужіння на честь святого, котрого шанує весь світ.

Цьогорічне святкування зібрало до кафедрального собору духовенство Уманських храмів та численних молільників, що завітали розділити радість свята з громадою собору. Святкові богослужіння очолив Керуючий Уманською єпархією Високопреосвященніший Пантелеімон, архієпископ Уманський і Звенигородський.

Напередодні свята було звершене Всенічне бдіння, під час якого були освячені спеціальні хлібці, що потім були роздані присутнім на богослужінні, а також вино, олію та пшеницю. Під час полієлею архієпископ Пантелеімон помазав усіх освяченою оливою.

У день свята із самого ранку в соборі було звершено чин Малого водоосвячення. Потім владика Пантелеімон очолив Божественну Літургію. Після запричасного вірша зі словом проповіді до вірян звернувся секретар єпархії прот. Вадим Паєвський. По закінченню літургії було звершено хресний хід довкола собору, після якого до присутніх на святі зі словами привітання звернувся архієпископ Пантелеімон, а всім присутнім на святі діткам владика вручив дарунки.

Закінчилося свято традиційною трапезою для гостей і постійних парафіян собору.

Прочитано 1075 разів
Галерея зображень