Версія для друку
П'ятниця, 06 квітня 2018 00:00

Керуючий єпархією звершив Утреню з чином Погребіння Плащаниці

  Ввечері 6 квітня 2018 року, напередодні Великої Суботи та свята Благовіщення Пресвятої Богородиці, в головному храмі Уманської єпархії архієпископ Пантелеімон звершив Утреню і чин погребіння Плащаниці Господа і Спасителя нашого Іісуса Христа.

  За своїм характером це богослужіння заупокійне - священнослужителі немов звершують поховання Самого Христа. На початку утрені читається сімнадцята кафізма, яку читають при відспівуванні покійних або на панахидах. Однак вірші кафізми перемежовуються не заупокійними приспівами, а особливими тропарями, в яких ще раз перед нашим поглядом проносяться останні дні земного життя Христа Спасителя, скорбота Пресвятої Богородиці, благородство Йосифа і Никодима, зішестя в ад Спасителя і перемога над смертю.
 
  Цього року свято Благовіщення Пресвятої Богородиці співпало з Великою Суботою, тому на утрені також було звершено полієлей та проспівано величання Пресвятій Богородиці: "Архангельский глас вопием Ти, Чистая, радуйся Благодатная, Господь с тобою!"

 
Слова канону Великої Суботи «Волною морскою» - також плач про Христа, але в ньому все сильніше звучить нова тема - очікування Воскресіння, передчуття Великодня - позбавлення роду людського від пекла. Хор урочисто співає: «Не рыдай Мене, Мати, зрящи во гробе ... Востану бо и прославлюся».

 
В кінці утрені Плащаницю обносять хресним ходом навколо храму під спів «Святий Боже». Цей хресний хід нагадує про поховальну ходу праведних Йосифа з Никодимом від Голгофи до місця поховання Спасителя.

 
Після закінчення чину погребіння Плащаниця покладається на середину храму для поклоніння віруючим.
Прочитано 988 разів
Галерея зображень