Версія для друку
Середа, 19 вересня 2018 00:00

Богослужіння в день спомину чуда Архістратига Михаїла в Хонех

 19 вересня 2018 року, в день спомину чуда Архістратига Михаїла, що сталося в Хонех, Високопреосвященніший митрополит Уманський і Звенигородський Пантелеімон звершив Божественну літургію в Свято-Миколаївському кафедральному соборі м. Умань.

  Архієрею за Божественною літургією співслужили прот. Вячеслав Махов, прот. Миколай Грабченко, протод. Петро Вірста та протод. Віталій Островський. 

  За богослужінням була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.
 
  
Сьогодні Церква згадує чудо Архістратига Михаїла, що сталося в Хонех (Колоссах)

  Чудо Архістратига Михаїла в Хонех відбулося в IV столітті. У Фрігії (внутрішня область на заході Малої Азії) знаходився храм, побудований на честь Архістратига Михаїла. Близько того храму протікало джерело, у якому, по молитві Архангела Михаїла, зцілилася німа дочка одного з місцевих жителів. У вдячність небесному заступнику чоловік звів тут храм. До джерела за зціленням йшли не тільки християни, але і язичники, багато з яких відрікалися від ідолів і навернулися до Христової віри.


  У храмі святого Архистратига Михаїла протягом 60 років пономарив благочестивий Архип. Одного разу язичники задумали знищити храм і вбити паламаря. Для цього вони поєднали дві гірські річки в одне русло і направили їх русло на храм.

  Десять днів працювали вони над цією суєтною справою. Бачачи ці справи нечестивих, преподобний Архип упав у церкві на землю і зі сльозами молився Богу, закликаючи на допомогу св. архістратига Михаїла, щоб він зберіг святе місце від потоплення і не дав порадіти ворогам, які намагалися знищити святиню Господню.

  По закінченні десяти днів вода, полилася униз та зашуміла як грім. Преподобний Архип, перебуваючи в церкві на молитві, почув шум від води і ще старанніше став молитися, співаючин псалом Давидів “Підносять ріки, Господи, ріки підносять голос свій, підносять річки хвилі свої. Але більше шуму вод багатьох, сильних хвиль морських, сильний в вишніх Господь. Одкровення Твої безсумнівно вірні. Дому Твоєму, Господи, належить святість на довгі дні” (Пс. 92: 3-5).

  В цей момент він почув голос, що повелівав йому вийти з церкви. Вийшовши з храму, він побачив святого архистратига Михаїла в образі прекрасного і пресвітлого чоловіка, як колись він явився пророку Даниїлу (Дан., гол. 10). Блаженний Архип, не будучи в змозі дивитися на нього, від страху впав на землю.  Архангел сказав йому: «Не бійся, – встань, підійди до мене сюди і побачиш силу Божу на цих водах».

  Архип підвівся і, підійшовши, зупинився за велінням його; при цьому він побачив вогненний стовп, що піднімався від землі до неба. Коли ж вода підійшла близько, Архістратиг підняв праву руку і, зобразивши хресне знамення на поверхні вод, сказав: «Зупиніться!».

  І негайно води повернулися назад. Так справдилися пророчі слова: “Бачили Тебе води і злякались” (Пс. 76: 17). Річки стали, як кам’яна стіна, і піднялись у височінь, подібно високій горі. Слідом за цим Архістратиг, повернувшись до храму, вдарив у величезний камінь, що знаходився біля вівтаря, і накреслив на ньому хресне знамення. Негайно почувся великий грім, земля затряслася, і камінь розділився надвоє, утворивши в собі величезну ущелину. Святий Михаїл гучно промовив до вод: «Увійдіть в цю ущелину!».

  Води з шумом потекли в кам’яну розколину і з тих пір постійно текли цим шляхом крізь камінь. Вороги, які стояли на лівій стороні і чекали побачити потоплення святого храму, від страху скам’яніли. Вберігши від потоплення свій храм і Архипа, святий архістратиг Михаїл зійшов на небо. А преподобний Архип прожив ще багато років і помер в 70-річному віці. Віруючі поховали його на тому самому місці, яке за вищезгадане диво названо «Хони», що означає «отвір», «тріщина».
 
Використано матеріали foma.in.ua
Прочитано 620 разів
Галерея зображень