Версія для друку
Середа, 14 жовтня 2020 00:00

Пресвята Владичице наша Богородице, покрий нас Чесним Своїм Омофором!

  14 жовтня 2020 року, в день свята Покрову Божої Матері, Високопреосвященніший митрополит Уманський і Звенигородський Пантелеімон відвідав з архіпастирським візитом Свято-Покровський храм села Бузівка Жашківського району, в якому перед початком Божественної літургії звершив освячення нового престолу.
 

  Владиці співслужили благочинний Жашківського округу та настоятель храму прот. Василій Любківський і запрошене духовенство.

  За богослужінням було піднесено сугубу молитву про припинення поширення небезпечних вірусних захворювань..
 

  Після закінчення Літургії було звершено хресний хід навколо храму, після чого Владика привітав всіх присутніх зі святом Покрову Пресвятої Богородиці, звернувся до численних віруючих з архіпастирським словом та нагородив благодійників храму Орденами УПЦ.

  

  Подія, що лягла в основу свята Покрову Пресвятої Богородиці, відбулася в середині X століття в Константинополі. Місто було тоді столицею Візантійської імперії, якою правив Лев VI Мудрий. Незважаючи на свою вченість, імператор був поганим воєноначальником, тому багато завойовники хотіли захопити багатий Константинополь. Цього разу місто оточили сарацини, за іншими даними русичі. Греки були не в силах захиститися від них.

  У надії на милість Божу правитель звелів усім зібратися для молитви у Влахернському храмі, де зберігалася Риза Божої Матері. Як повідомляє церковний переказ, у храмі в цей час молився раб візантійського вельможі Андрій, Христа ради юродивий, родом слов'янин. Саме він і побачив під час моління Богородицю, осяяну небесним світлом і оточену сонмом ангелів і святих.
  Схиливши коліна, Діва Марія зі сльозами молилася за християн, а потім, знявши зі Своєї голови плат, простягнула його над усіма, хто стояв у храмі, захищаючи їх від ворогів видимих і невидимих. Андрій, тремтячи, запитав блаженного Єпіфанія, що стояв поряд з ним: "Чи бачиш, брате, Царицю і Госпожу, що молиться про весь світ?". Єпіфаній відповів: "Бачу, святий отче, і жахаюся".
  Літописи свідчать, що з невідомих причин нападники зняли облогу і пішли, Константинополь був врятований. Це явління Пресвятої Богородиці, яка Своїм Покровом захищає всіх, хто шукає Її заступництва, і згадується під час свята.
  На Русі на честь Покрова освячували більшість козацьких церков. Покровським був головний храм Запорізької Січі. З перших років свого існування козацтво у своїх молитвах зверталося до Божої Матерії з надією, що Пречиста покриє своїм омофором православне воїнство під час відстоювання прабатьківськії віри, допоможе у звільненні братів і сестер з бусурманську полону.
Прочитано 1004 разів
Галерея зображень