Версія для друку
Неділя, 03 грудня 2017 00:00

Мученик Іулій Дембовський

Святий мученик Дембовський Іулій Никифорович народився у селі Неблівка Уманського повіту Київської губернії. Закінчив духовне училище. В його слідчій справі відзначено, що «на протяжении долгого времени служил дияконом». Час його поселення в Умані нам невідомий. Брав активну участь в релігійному житті на передмісті - у Мішанці, разом з духовенством і віруючими боровся за повернення православного храму і відродження духовного життя у місті.

Заарештований 19 грудня 1937 року нібито за свої політичні дії і погляди: невдоволення радянським режимом, поширення чуток про наближення війни, виступи проти виборів, дискредитацію нової радянської конституції тощо. Під час слідства сплило звинувачення у єврейських погромах, у яких він нібито колись брав безпосередню участь як член чорносотенського руху.

25 грудня рішенням Судової Трійки Київського обласного управління НКВС присуджений до вищої міри покарання. Є припущення, що справа була передана на розгляд до Києва, куди був відправлений отець Іулій.

14 січня під час масової страти священнослужителів Черкаської області православний служитель Церкви, диякон Іулій Никифорович Дембовський був теж страчений.

Реабілітований 26 червня 1989 року.

Прочитано 456 разів