Версія для друку
П'ятниця, 05 січня 2018 00:00

Різдвяне послання

Оцініть матеріал!
(0 голосів)
RPP2018
 
 
«Радуйтесь, небеса, и веселись, земля,
и восклицайте, горы, от радости,
ибо утешил Господь народ Свой»
(Ис. 49, 13)
 
 
Возлюблені у Господі всечесне духовенство,
ченці та черниці, боголюбиві миряни –
вірні чада Уманської єпархії
Української Православної Церкви!
 
ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ!
 
  Від усієї душі і серця вітаю усіх Вас з чудовим і великим святом Різдва Христового, святом втілення Слова Божого, яке принесло нам небувалу, незбагненну звістку про Бога і радість про прихід на землю Спасителя світу!

  Знову духовні очі всіх віруючих прикуті до подій Різдва Христового. Знову разом із пастухами ми входимо до сяйва слави Господньої і чуємо від Ангела глас: «Не бійтеся, я сповіщаю вам велику радість, яка буде усім людям» (Лк. 2, 10). Разом зі східними мудрецями ми мандруємо за зіркою до Віфлеєму (Мф. 2, 1-12) і приносимо в дар новонародженому Спасителю світу золото любові, ладан молитви і смирну милосердя. Церква Христова повторює пісню, що її співав ангельський хор: «Слава в вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління!» (Лк. 2, 14).

  Простота і чистота душі пастухів дозволила їм сприйняти ангельську звістку і стати в числі перших людей, які своїми очима побачили сповнення Божественної обітниці про народження Спасителя людства. Серця пастухів пройнялися тією великою радістю, яку сповістив їм ангел. Так і наші серця сьогодні наповнює радість про втілення Сина Божого. Простота і чистота – ось якими якостями мають бути наділені наші душі, аби радість про втілення Бога Слова жила в нас постійно, наповнювала змістом і змінювала наше життя на краще.

  Подія Боговтілення стала поворотним моментом в історії людства. Недаремно і відлік часу сучасне суспільство веде від Різдва Христового. Однак, рахуючи роки від Різдва, сучасна людина, на превеликий жаль, часто забуває головну мету, заради якої сталася ця благословенна подія. «Він врятує людей Своїх від гріхів їхніх» (Мф. 1,21). Ці слова висловлюють мету народження Сина Божого на землі. Гріх наповнював землю в епоху, коли народився Христос. Саме тому Божественне Немовля у перші дні Свого земного життя зустріло не лише безмежну любов Своєї Пречистої Матері, благоговіння старця Йосифа, дари і поклоніння волхвів, щиросердну радість пастухів, але і злобу цього світу.

  Новонароджений Син Божий відчув на собі ненависть підступного Ірода, котрий холодно і цинічно віддав наказ знищити безвинних віфлеємських немовлят. Пізніше на адресу Христа не раз ще звучатимуть звинувачення, сповнені ненависті, апогеєм яких стане сумновідомий вигук натовпу перед Понтієм Пілатом: «Розіпни, розіпни Його!» (Лк. 23, 21).

  Різдво Христове відмінило панування гріха на землі. Просвітлені проповіддю апостолів, сповнені благодаттю Святого Духа, отриманою у Таїнствах, цілі народи і континенти змінювали засади свого життя, навертаючись до віри у Христа і стаючи вірними чадами Його Святої Церкви. Основою цієї величної переміни стала боротьба зі своїм власним гріхом. Коли покаянний настрій стає домінуючим у суспільстві, тоді воно преображається, перемінюється під дією Божої Благодаті.

  Сьогодні нам часто доводиться чути благання людей, які втомилися від постійних економічних негараздів, суспільно-політичної нестабільності та військового протистояння, що стали причиною страждань мільйонів людей в Україні. Христос звертається до всіх нас із закликом: «Прийдіть до Мене, всі струджені і обтяжені, і Я вас заспокою!» (Мф. 11, 28). Припасти до ясел Богонемовляти Христа зі слізьми каяття у наших гріхах, із славослов’ям Божественній Любові – ось єдиний вихід із тієї скрути, в якій усі ми опинилися і з якої марно шукаємо виходу уже багато років.

  Прийти до Христа – означає докорінно змінити своє життя, взявши за його основу євангельське вчення. Свята Православна Церква, спираючись на тисячолітній досвід своїх святих, пропонує кожній людині шлях до спасіння. В основі цього шляху лежить Любов. «Бог є любов і той, хто перебуває в любові – в Богові перебуває» (1Ін.4,16) – навчає нас Святе Письмо. Любити Бога, любити своїх ближніх, бути вірними чадами Святої Матері-Церкви та вдячними дітьми земної Вітчизни – це і є той ідеал, до якого покликані всі ми.

  У світлі дні Різдвяних свят закликаю всіх вас, улюблені у Христі отці, браття і сестри, задуматися над своїм життям та бути твердими у намірі змінити його. Двері Божих храмів завжди відкриті для того, хто щиро бажає прийти до Бога.

  Нехай же спасаюча благодать Духа Святого торкнеться серця кожного з нас, наповнить його і дозволить відчути невимовну радість Різдва Христового. Отримавши благодать і радість від Бога, понесімо їх своїм ближнім – усім тим, хто потребує нашої уваги і підтримки. Нехай вогник радості Різдва Христового наповнить своїм нетлінним світлом серця всіх людей нашої Вітчизни і нехай завжди лунає на нашій землі ангельський спів:
 
Слава в вишніх Богу і на землі мир,
в людях благовоління!»
 
ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ – СЛАВТЕ ЙОГО!
 
Милістю Божою, смиренний
Архієпископ
Уманський і Звенигородський
 
Різдво Христове,
2017/2018 р.
м. Умань
Прочитано 1117 разів Останнє редагування П'ятниця, 26 січня 2018 17:28