Версія для друку
Неділя, 02 січня 2022 00:00

Різдвяне послання

Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

RP2022

 

Днесь Христос в Вифлееме раждается от Девы:
днесь Безначальный начинается, и Слово воплощается.

(Стихира праздника)

Возлюблені у Господі всечесне духовенство,
ченці та черниці, боголюбиві миряни –
вірні чада Уманської єпархії
Української Православної Церкви!

ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ!

  У сьогоднішній святковий, урочистий день Благодать Божа зібрала нас під склепіння святих храмів, щоб ми «єдиними устами і єдиним серцем» прославили Народженого від Діви Марії Богонемовля Христа.
  Всі ми з великим нетерпінням чекали цього свята, готуючись до нього багатоденним постом, посиленою молитвою, творінням добрих справ. Подібно до цього колись старозавітні праведники чекали на появу Месії, з покоління в покоління передаючи віру, навчаючи молитві, підтримуючи надію на порятунок людства від полону гріха і смерті.
  І ось, як колись пастухи біля Віфлеєму у різдвяну ніч, чуємо і ми прекрасний спів: «Слава в вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління!» Це ангельське благовістя пробуджує в наших душах почуття радості і глибокої вдячності. Бог приходить до нас, долаючи утворену людським гріхом прірву. Приходить не у спалахах блискавок, не у величі і славі, не в супроводі пишної свити чи, якби це було зараз, у прямій трансляції події на цілий світ. Ні, Він прийшов небувалим і нечуваним чином: як немічне Немовля, «Яке немає де главу приклонити» (Мф. 8, 20).
  Митрополит Сурозький Антоній відзначає, що у Різдвяну ніч Спаситель опинився серед найбільш знедолених людей. Ніхто не прийняв Його Пречисту Матір під свій дах, ніхто не дав Йому хоча б тимчасового притулку. Всі сприйняли Його, як чужого.
  У цих земних шляхах Христос став подібним до нас, розділивши разом із нами наші труднощі і немочі. Він зріднився із нами через Свою Пречисту Плоть, Своє милосердя і Свою любов. Розмірковуючи про Тайну втілення Бога Слова, святитель Григорій Богослов зазначає: «Заможний стає вбогим – бідніє до плоті моєї, щоб мені збагатитися Його Божеством; Сповнений виснажується – применшується ненадовго в славі Своїй, щоб мені стати причасником повноти Його».
  Господь приходить до нас і приносить повноту буття, радості і духовних дарів. «З нами Бог!» – вигукує пророк Ісаія (Іс. 8, 10). Ця переможна пісня лунає під час Різдвяних богослужінь у наших храмах. З нами Бог у Своїй благодаті, яка щедро виливається на об’єднаних у Церкву Христову вірних. Кожен, хто сподобився Святого Хрещення, хто приступає з вірою і благоговінням до спасительних Таїнств Христової Церкви є наслідником вічного спасіння, отримує прощення гріхів і очищається від усякої скверни. «Живу вже не я, але живе в мені Христос», – каже про такий стан апостол Павло (Гал. 2, 20).
  Кожен, хто призваний до Вічного життя з Богом, прийнявши у себе повноту благодаті, не втрачає, разом із тим, своїх індивідуальних рис. Кожен має дані йому від Бога таланти – дарування, з допомогою яких він може славити Бога і допомагати своїм ближнім. В цьому сенсі кожен із нас несе у Церкві своє служіння. І сумлінне звершення його – це той дар, який кожний із нас, наслідуючи Христа, може принести своєму ближньому.
  Наш час, сповнений різноманітних труднощів і драматичних подій, розкриває перед християнами великий простір для служіння. Суспільство відчуває гостру потребу взаємної любові, доброго слова, надії на майбутнє. Як ніколи, актуальною сьогодні є проповідь Євангельського благовістя, молитовна, моральна та матеріальна підтримка нужденних. Виклики сьогодення, серед яких чільне місце займає пандемія короновірусної хвороби, стали для всіх нас серйозним екзаменом глибини нашої віри, повноти нашої надії на Бога.
  Вітаючи з Різдвом Христовим, закликаю всіх вас, всечесні отці, браття і сестри, до тіснішого згуртування у громадах, до посилення нашої єдності у Христі. Спільна молитва один за одного, підтримка тих, кому важко, можуть зіграти вирішальну роль у чиїсь боротьбі за життя.
  Славлячи Новонародженого Христа, припадемо ж разом із простими пастушками та мудрими волхвами до Його ясел. Будемо славити Його втілення та радіти спасінню, що прийшло для кожного із нас!
  Вітаю вас, дорогі всечесні отці, матушки ігумені, брати і сестри з Новим 2022 роком. Бажаю, щоб це Новоліття було для всіх сповнене милості Божої, а Новонароджений Христос нехай допомагає нам перемінити на краще себе і своє життя. Бог миру і благодаті нехай укріпить всіх нас вірі, у творінні добрих справ і у проповіді святого Євангелія. Амінь.

ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ – СЛАВТЕ ЙОГО!

Милістю Божою, смиренний

ПАНТЕЛЕІМОН

МИТРОПОЛИТ

УМАНСЬКИЙ І ЗВЕНИГОРОДСЬКИЙ

Різдво Христове,
2021/2022 р.
м. Умань

Прочитано 394 разів Останнє редагування Неділя, 02 січня 2022 19:11