Версія для друку
П'ятниця, 10 квітня 2015 00:00

Богослужіння Великої П’ятниці

10 квітня о 8-й годині ранку у кафедральному Свято-Миколаївському соборі міста Умані були відслужені уставні Богослужіння Великої П’ятниці: Царські Часи, зображальні, Велика Вечірня та мале повечір’я з каноном. На Царських Часах, посеред храму, духовенством були прочитані Страсні Євангелія. На Великій Вечірні Його Високопреосвященство Високопреосвященнійший Пантелеімон Архієпископ Уманський і Звенигородський очолив чин винесення Плащаниці. Плащаниця – зображення Христа, що лежить у гробі. З Престолу, ніби з Голгофи, виноситься з алтаря та покладається на гробницю посеред храму.
Після винесення Плащаниці, Владика Пантелеімон прочитав канон малого повечір’я «Розп’яття Господнє та плач Пресвятої Богородиці», зразу ж після канону Владика, священнослужителі та всі присутні з благоговінням приклалися до Святині.
У Велику П’ятницю о 17 годині у Свято-Миколаївському кафедральному соборі розпочалася Утреня Великої Суботи. Богослужіня очолив Його Високопреосвященство Високопреосвященнійший Пантелеімон Архієпископ Уманський і Звенигородський.
Після Шестопсалмія Владика та духовенство собору вийшли на середину храму звершили чин погребіння Святої Плащаниці, котрий полягає у співі віршів 17-ї кафізми, після кожного вірша кафізми духовенством читалися «Похвали», які розкривають усю глибину скорботи за померлим Спасителем. Також за Богослужінням відбувся хресний хід зі Святою Плащаницею довкола храму.
Прочитано 1351 разів
Галерея зображень