Версія для друку
Неділя, 21 серпня 2016 00:00

Свято Преображення Господнього

На свято Преображення Господнього, або, як його ще називають у народі, яблучний Спас, люди приходять до храмів освячувати яблука та інші земні плоди нового врожаю. Та насамперед це свято має сприйматися в його глибокому християнському значенні.
Преображення з його освяченням – це літургічне свято. І в цей день ми маємо згадувати про Божественну Євхаристію, про Преображення, про те, що під виглядом хліба і вина ми причащаємося істинного Тіла і Крові Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа. І ці дари землі ми також присвячуємо Богові. І від цих дарів землі відділяємо частину, яка буде мати богослужбовий вжиток.
В нашому народі існує традиція не їсти яблука до Спаса – до Преображення. Тут є два моменти.
Треба до Церкви приносити все те, що дозріває. І перш ніж щось вкушати, люди традиційно несли на освячення до храму і відділяли на утримання чи то обездолених, чи то кліру частину того, що в них виросло на городі. Тож, якщо яблука дозріли раніше Преображення, то немає нічого поганого в тому, що люди їдять їх з благословення і таким чином прославляють Бога.
У день свята Його Високопреосвященство, Високопреосвященнійший Пантелеімон, архієпископ Уманський і Звенигородський відвідав з архіпастирським візитом парафію Преображення Господнього міста Звенигородки.
О 9-й годині владику зустріли біля храму з хлібом та квітами. Зразу після зустрічі розпочалася Божественна літургія.
На малому вході владика Пантелеімон удостоїв чергових церковних нагород кліриків Звенигородського благочиння: прот. Іоанна Лупака правом носіння другого хреста, прот. Григорія Бабченка правом носіння хреста з прикрасами.
По завершенні літургії владика освятив яблука та інші земні плоди нового врожаю.
Завершився візит святковою трапезою.
Прочитано 836 разів
Галерея зображень