Версія для друку
Четвер, 22 березня 2018 00:00

Літургія Передосвячених Дарів у кафедральному соборі

  22 березня, в день пам`яті 40-ка мучеників, що в Севастії постраждали, архієпископ Уманський і Звенигородський Пантелеімон очолив Літургію Передосвячених Дарів в кафедральному соборі міста Умані, у співслужінні кліриків храму.
 
  По завершенні богослужіння з проповіддю до присутніх у храмі звернувся прот. Миколай Грабченко.
 
 
  Святі мученики були родом з Каппадокії, сучасна територія Туреччини. Всі вони несли військову службу в складі римського легіону, який був розквартирований у місті Севастії.
  Воєначальник на ім’я Агрікола зажадав, щоб вони принесли жертви язичницьким богам. Після відмови, воїнів розділи ввечері і поставили у вкрите кригою озеро. Поруч поставили теплу лазню, щоб бажаючі відмовитись від Христа могли в ній зігрітися. Під ранок один з воїнів побіг до лазні, однак забігши туди, одразу помер. Один з римлян на ім’я Аглай, вражений стійкістю духу християн, сам роздягнувся і приєднався до тих, хто стояв в озері.
  Згідно з переказами, римські воїни, побачивши, що мученики не замерзають, перебили їм гомілки, а потім спалили.
  Пам'ять сорока мучеників належить до кола найбільш шанованих свят серед православних християн. У день їх пам'яті полегшується строгість Великого посту, а також звершується Літургія Передосвячених Дарів.
Прочитано 806 разів
Галерея зображень