Версія для друку
П'ятниця, 22 березня 2019 00:00

Божественна Літургія Передосвячених Дарів в смт. Верхнячка. Сповідь духовенства Христинівського благочиння

  22 березня, в день пам`яті 40-ка мучеників, що в Севастії постраждали, митрополит Уманський і Звенигородський Пантелеімон звершив Літургію Передосвячених Дарів у храмі на честь св. ап. Іоанна Богослова смт. Верхнячка.

 

  Високопреосвященнішому Владиці співслужили благочинний Христинівського округу прот. Василій Миханчук, духівник благочиння, настоятель храму та духовенство району.

 

  На малому вході, з благословіння Блаженнішого Онуфрія, митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви, Високопреосвященніший Владика удостоїв настоятеля храму прот. Олександра Никитюка чергової церковної нагороди - права носіння палиці.

 

  По закінченні Літургії Владика Пантелеімон звернувся до всіх присутніх з архіпастирським словом.

 

  Святі мученики Севастійські були родом з Каппадокії, сучасна територія Туреччини. Всі вони несли військову службу в складі римського легіону, який був розквартирований у місті Севастії.

  Воєначальник на ім’я Агрікола зажадав, щоб вони принесли жертви язичницьким богам. Після відмови, воїнів розділи ввечері і поставили у вкрите кригою озеро. Поруч поставили теплу лазню, щоб бажаючі відмовитись від Христа могли в ній зігрітися. Під ранок один з воїнів побіг до лазні, однак забігши туди, одразу помер. Один з римлян на ім’я Аглай, вражений стійкістю духу християн, сам роздягнувся і приєднався до тих, хто стояв в озері. Згідно з переказами, римські воїни, побачивши, що мученики не замерзають, перебили їм гомілки, а потім спалили.

  Пам'ять сорока мучеників належить до кола найбільш шанованих свят серед православних християн.
Прочитано 764 разів
Галерея зображень