Версія для друку
П'ятниця, 22 травня 2020 00:00

Кафедральний собор відзначив престольне свято

   22 травня головний храм Уманської єпархії відзначив своє престольне свято. Збудований на місці старого дерев’яного Миколаївського храму, який згорів на початку ХІХ ст., Свято-Миколаївський собор на сьогоднішній день є найстарішим православним храмом в Умані. Щороку на день преставлення святителя Мирлікійського Миколая та в день перенесення мощів святого з Мир Лікійських до Барі священнослужителі та парафіяни собору звершують богослужіння на честь святого, котрого шанує весь світ.

  Божественну літургію звершив настоятель собору, Високопреосвященніший митрополит Уманський і Звенигородський Пантелеімон, у співслужінні секретаря єпархії прот. Олександра Смагла, духівника єпархії прот. Анатолія Чернишенка, кліриків храму та духовенства міста.

  На малому вході, з благословіння Блаженнішого Онуфрія, митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви, Високопреосвященніший Владика удостоїв кліриків єпархії чергових церковних нагород: завідуючого канцелярією Уманської єпархії прот. Олександра Чучаліна права носіння митри, а прот. Олександра Мудрика права носіння палиці.

  За богослужінням було піднесено сугубу молитву про припинення поширення небезпечних вірусних захворювань.

  Духовна піднесеність, яка цього дня панувала у храмі, знайшла відлуння у вітальних та подячних архіпастирських словах в кінці богослужіння. Після молебню святителю Миколаю Митрополит Пантелеімон звернувся до всіх присутніх зі словом проповіді, в якій розповів про головні моменти праведного життя та віри святителя Миколая, пам´ять якого Церква звершує у цей день. Владика відмітив особливі риси, котрі характеризують святительську проповідь цього угодника Божого, серед яких невичерпна любов до Господа, нелицемірна любов до людей і, водночас, ревність по вірі та викриття тих, хто приносив шкоду чистоті правильного віровчення та загалом церковному життю.

Прочитано 801 разів
Галерея зображень