Версія для друку
П'ятниця, 19 березня 2021 00:00

Літургія Передосвячених Дарів у П'ятницю першої седмиці Великого посту

  19 березня 2021 року, у П'ятницю першої седмиці Великого посту, митрополит Уманський і Звенигородський Пантелеімон очолив Літургію Передосвячених Дарів в кафедральному соборі міста Умані, у співслужінні кліриків храму.


  Після заамвонної молитви було звершено послідування, яке щорічно здійснюється в п'ятницю першої великопісної седмиці: зробивши кадіння приготованих зерен і плодів (колива), Владика Пантелеімон прочитав молебний канон вмч. Феодору Тирону і особливу молитву на благословення колива. Після окроплення святою водою, коливо було роздано всім
вірянам.


  Освячення колива звершується напередодні суботи першої седмиці Великого посту в пам'ять про чудо, вчинене святим великомучеником Феодором Тироном. Через 50 років після смерті святого Феодора імператор Юліан Відступник (361-363 рр.), бажаючи осквернити християнський Великий піст, наказав Константинопольському градоначальнику кожен день протягом першого тижня посту таємно кропити кров'ю ідольських жертв їстівні припаси, що продаються на ринках. Святий Феодор в нічному видінні з'явився Константинопольському архієпископу Євдоксію і велів йому оголосити християнам, щоб вони не купували на ринках осквернені припаси, і вживали в їжу коливо (кутю), тобто варену пшеницю з медом. На згадку цієї події Православна церква досі щорічно відзначає пам'ять великомученика Феодора Тирона в першу суботу Великого посту. Тому і донині, напередодні, в п'ятницю, після заамвонної молитви служиться молебень святому Феодору Тирону і благословляється коливо.
Прочитано 462 разів
Галерея зображень