Версія для друку
Неділя, 06 березня 2022 00:00

Вечірня з Чином прощення

  Кожен, хто хоч раз в житті готувався приступити до святих Христових Тайн, при уважному читанні молитов Послідування до Святого Причастя, міг зустріти такі слова: «Божественную же пия кровь ко общению, первее примирися тя опечалившым». У них виражається думка про те, що перш ніж приступити до євхаристійної Чаші, необхідно примиритися зі своїм ближнім. У цьому попередженні міститься не просто благочестиве побажання, в ньому повторюється веління Самого Господа, Який прямо вказав на необхідність вибачення перед будь-яким важливим священнодійством: «Залиш там дар твій перед жертовником, і піди, примирись перше з братом своїм, і тоді прийдеш і принесеш дар твій» (Мф 5:24).


  Прощена неділя є останньою підготовчою неділею Великого посту. Цей день знаменує собою початок святої Чотиридесятниці - особливого періоду в житті Церкви, коли кожен віруючий закликається до проходження певного шляху, наповненого особистим подвигом посту і молитви. Шляху, в закінченні якого християнина очікує найважливіша в його житті подія - зустріч з Воскреслим Христом.

  У світлі всього сказаного стає зрозуміло, чому відправною точкою цього непростого шляху стає богослужіння, на якому здійснюється чин прощення. Адже завдяки цій службі людина має унікальну можливість попросити вибачення в іншого і пробачити самому, очистити свою совість, щоб вже зі спокійним серцем рухатися до головної мети - до зустрічі світлого свята Пасхи.

  Ввечері 6 березня 2022 року духовенство та віряни зібралися в Свято-Миколаївському кафедральному соборі, щоб із спільною молитвою вступити в період святої Чотиридесятниці. Після уставної Вечірні було звершено Чин прощення, який очолив митрополит Пантелеімон.
 
  Владика звернувся до пастви з архіпастирським словом, попросив прощення у всіх присутніх у храмі, після чого всі по одному підходили до Архієрея та просили прощення і благословення на духовний подвиг Великого посту.
 
  У храмі звучали піснеспіви підготовчих тижнів Великого посту: «Объятия Отча»,«На реках вавилонских», «Покаяния отверзи ми двери».
Прочитано 344 разів
Галерея зображень