Версія для друку
Середа, 21 вересня 2022 00:00

Уманський храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці відзначив престольне свято

   21 вересня 2022 року, у свято Різдва Пресвятої Богородиці жителі міста Умані поспішали до храму з почуттям особливої ​​радості - в цей день парафію на честь Різдва Богоматері з архіпастирським візитом відвідав митрополит Уманський і Звенигородський Пантелеімон.

  Викокопреосвященнішому Владиці співслужили секретар єпархії прот. Олександр Смагло, прот. Сергій Соколов, прот. Миколай Іщенко, настоятель храму прот. Олександр Мудрик, протод. Петро Вірста та дияк. Олександр Качуренко.
 
  За богослужінням було піднесено особливі прохання про позбавлення від ворога, про встановлення миру, про вимушених біженців і людей доброї волі, які допомагають нужденним. 
 
  По закінченні Літургії Архіпастир привітав всіх присутніх зі святом, звернувся до вірян з архіпастирським словом та благословив усіх.
 
 
Цього дня Православна Церква відзначає дванадесяте свято - Різдво Пресвятої Богородиці.
 
  У цей великий день, на рубежі Старого й Нового Завіту народилася Преблагословенна Діва Марія, яку Господь закликав послужити великій таємниці земного втілення Бога - стати Матір'ю Спасителя світу, Господа нашого Іісуса Христа.
  Про обставини, пов'язані з цією подією, нам розповідає Святе Передання. У невеликому містечку Назарет жив нащадок царя Давида Іоаким із дружиною своєю Анною. Вони були благочестиві, але дітей у них так і не було.
  Чоловік і дружина були бездітним до п'ятдесяти років. Іоаким і Анна дали обітницю присвятити Богові для служіння в храмі дитя, яке їм дарує Господь. Бездітність святих Іоакима і Анни навіть стала причиною насмішок і зневаги з боку інших людей. Але Іоаким і Анна не втрачали надії на милість Божу, віруючи, що Господь може дарувати їм чадо і в старості. Вони гаряче молилися Богу і зі сльозами просили Його дарувати їм дитя.
  Одного разу на свято Іоаким приніс в Єрусалимський храм дари Господу, але священик, як тільки дізнався про бездітність Іоакима, не прийняв ці дари. Почувши ці образливі і несправедливі звинувачення, Іоаким пішов у пустелю. Там він сорок днів і ночей постив і слізно молився, щоб Господь дарував йому дитя, хоча б у старості. Дізнавшись про те, що трапилося, праведна Анна теж стала старанно молити Бога про те, щоб стати матір'ю.
  Господь почув їх прохання, архангел Гавриїл приніс Іоакиму і Анні радісну звістку: у них народиться Преблагословенна Дочка Марія, через Яку буде дароване спасіння всьому світу. Через дев'ять місяців у Анни народилася Дочка, яка стала початком нашого спасіння і заступницею перед Богом. З нагоди Її народження Іоаким приніс Богові великі дари і жертви, отримав благословення первосвященика, священиків і всіх людей за те, що удостоївся благословення Божого.
  Пресвята Діва Марія народилася в той час, коли люди дійшли до таких меж морального занепаду, при яких їхнє повстання здавалося вже неможливим. Син Божий побажав для порятунку людей стати людиною і Він обирає Собі в Матері ту, яка колись дивним чином була вимолена праведними Іоакимом і Анною. У цей день люди урочисто прославляють Пресвяту Богородицю, звертають до Неї свої хвалебні молитви з надією, що Пречиста ніколи не залишить їх.
Прочитано 731 разів
Галерея зображень