Версія для друку
Четвер, 19 січня 2023 00:00

У свято Хрещення Господнього митрополит Уманський і Звенигородський Пантелеімон звершив Божественну літургію та Велике освячення води

  19 січня 2023 року, в день свята Хрещення Господнього Свято-Миколаївський кафедральний собор був переповнений людьми. Потік віруючих не припинявся протягом всього дня - уманчани молилися за ранньою і пізньою Божественними літургіями та набирали освячену воду.

  Серцевиною свята стала пізня Божественна літургія, служіння якої очолив митрополит Уманський і Звенигородський Пантелеімон у співслужінні кліриків кафедрального собору.

  На Літургії співали особливі святкові антифони, в яких містилися вказівки старозавітних пророцтв на прийдешнє явління світу Христа Спасителя на річці Йордан і на дії Промислу Божого, пов'язані з водною стихією. До віршів третього антифону хор приспівував тропар свята: "Во Иoрдане крещающуся Тебе Господи, Троическое явися поклонение: Родителев бо глас свидетельствоваше Тебе, возлюбленнаго Тя Сына именуя: и Дух в виде голубине извествоваше словесе утверждение. Явлейся Христе Боже, и мир просвещей, слава Тебе".

  За богослужінням було піднесено особливі прохання про позбавлення від ворога, про встановлення миру, про вимушених біженців і людей доброї волі, які допомагають нужденним.
 

 Після закінчення Літургії митрополит Пантелеімон разом із духовенством звершив Велике освячення води. Чин Хрещенського водосвяття називається Великим через особливі
​​урочистості богослужіння, перейнятого спогадом Хрещення Господнього.

  При співі тропарів "Глас Господний на водах ..." Архіпастир виніс із вівтаря напрестольний хрест і звершив кадіння сосудів з водою, приготовленої до освячення. Після трьох паремій було прочитано зачало з послання апостола Павла (1 Кор. 10: 1-4) та євангельське зачало, яке було прочитано Архіпастирем, у якому розповідалося про подію Хрещення Господа Іісуса Христа: "И бысть во онeх днех, прииде Иисус от назарета галилейскаго и крестися от Иоанна во Иорданe. И абие восходя от воды, видe разводящася небеса и духа яко голубя, сходяща нань. И глас бысть с небесе: ты еси Сын мой возлюбленный, о немже благоволих. ". (Євангеліє від Марка 1: 9-11).

 Потім протодиякон виголосив єктенію, в якій підносилися численні прохання до Бога про освячення води. Після закінчення єктенії Владика привселюдно тричі виголосив: "Велий еси, Господи, и чудна дела Твоя, и ниедино же слово довольно будет к пению чудес Твоих!" і далі всю молитву на освячення води.

  Після закінчення всіх належних молитов, Архіпастир тричі занурював чесний Хрест в воду при співі тропаря свята Богоявлення: " Во Иoрдане крещающуся Тебе Господи...".

  
На завершення богослужіння митрополит вернувся до вірян зі словом привітання та окропив усіх присутніх освяченою водою.
  
   Свята вода, яка освячується в свято Богоявлення, називається в церковному Уставі "Великою агіасмою" - тобто "великою святинею". Посудина з освяченою водою завжди стоїть в храмі; віруючі зберігають Богоявленськую воду в будинках протягом всього року. Освячена напередодні і в день свята Хрещення Господнього вода використовується для пиття (з благоговінням і молитвою, бажано натщесерце, після ранкових молитов), для помазання тіла, в тому числі хворих місць, для окроплення людей, храмів, будинків, різних предметів.
   Відповідно до слів чинопослідування вона сприймається віруючими як "джерело нетління, дар освячення, відпущення гріхів та зцілення недугів".
Прочитано 1426 разів
Галерея зображень