Версія для друку
Неділя, 05 лютого 2023 00:00

Божественна літургія в Неділю про митаря і фарисея

  Неділя про митаря і фарисея відкриває нову віху церковних богослужінь - з цього моменту починається підготовчий період до Великого Посту. Свята Чотиридесятниця - це час, коли кожен християнин закликається до посильного подвигу віри і стриманості.

  5 лютого 2023 року, в Неділю про митаря і фарисея, Високопреосвященніший митрополит Уманський і Звенигородський Пантелеімон звершив Божественну літургію в Свято-Миколаївському кафедральному соборі міста Умань. Архієрею співслужило духовенство храму.
 
За богослужінням було піднесено особливі прохання про позбавлення від ворога, про встановлення миру, про вимушених біженців і людей доброї волі, які допомагають нужденним.
 
  Після закінчення Божественної літургії Архіпастир звернувся до віруючих з повчальним словом, в якому розкрив суть євангельської притчі про митаря і фарисея.
 
 
 
З цього дня Православна Церква розпочинає підготовку до Великого посту.

   Великому посту передують три підготовчі тижні. Під час першого підготовчого тижня, який називається «Тиждень Митаря і Фарисея», немає посту в середу і п’ятницю, тому він називається «загальною седмицею». Під час Літургії в цей тиждень читається з Євангелія «Про митаря і фарисея» (Луки 18:10-14). «Два чоловіки зайшли до храму помолитися: один фарисей, а другий був митар. Фарисей, ставши, молився сам собі так: Боже! дякую Тобі, що я не такий, як інші люди, грабіжники, кривдники, перелюбники, або як цей митар пощу два рази на тиждень, даю десятину з усього, що здобуваю. А митар здалека стояв, не смів навіть підняти очей до неба; але бив себе в груди й казав: Боже! будь милостивий до мене грішного! Говорю вам, що цей повернувся до дому свого більш, ніж той: бо всякий, хто підноситься, принижений буде, а той, хто принижує себе, піднесеться».
   Ця притча задає тон на весь піст і показує, що тільки слізна молитва і смирення, як у митаря, а не перерахування своїх чеснот, як у фарисея, можуть здобути нам милосердя Боже, тільки тоді ми зможемо побачити свої помилки і змінитися на краще. Вона нас вчить, що ми повинні підійти до посту з покаянням і без гордині.
Прочитано 1053 разів
Галерея зображень